top of page
Zoeken
  • S@S

De eeuwige dans van Yin & Yang


Yin & Yang, een twee-eenheid geboren uit dualiteit. De één rustig en koel de ander actief en vurig. Wanneer ze elkaar respecteren gaan ze hand in hand met de wetenschap dat ze elkaar nodig hebben. Ze dansen om elkaar heen maar het best samen. Om deze twee samen te zien dansen is een lust voor het oog. Als een magneet trekken ze elkaar aan en stoten ze zich van elkaar af om vervolgens weer bij elkaar uit te komen.

 

Yin kan niet zonder Yang en zo ook Yang niet zonder zijn Yin. In zijn vurige passie ziet hij haar schoonheid en mysterie. Zij is zo anders dan hijzelf is. Zij is geboren op de Maan, het koele hemellichaam dat met haar kracht het water aantrekt op de nabijgelegen planeet Aarde. Ze zorgt voor eb en vloed, de trekkende beweging van het water van een zee, zelfs een hele oceaan maar ook het water in de mens staat onder invloed van haar kracht.

Als een magneet trekt ze hem aan door haar mysterieuze kracht. Ze opent de poort naar het onderbewuste waarin schade, die ontstaan is tijdens de actieve dag, geheeld kan worden. Ze ontwaakt tijdens het vallen van de avond en neemt van Yang geleidelijk de regie over.

Yang is tijdens het vroege ochtendgloren ontwaakt bij de eerste zonnestralen.

Yang, zoon van de Zon, zorgt dat alles weer in beweging komt na de stilte en koelte van de nacht. Yang heeft zin in de dag waarin van alles gedaan, gemaakt en gecreëerd mag gaan worden. Hij laat zijn licht schijnen waardoor de energie kan gaan stromen en de klus geklaard kan worden. Tussen de bedrijven door zoekt hij zo nu en dan zijn geliefde Yin op die hem, met haar zorgzaamheid, geeft wat hij nodig heeft. Een beetje verkoeling of wat rust zodat hij zijn dag weer met voldoende energie en goede moed kan vervolgen.

 

Yang heeft door zijn vurige karakter soms de neiging door te slaan in zijn energie en kan dan te dominant worden. Hij wijst Yin af en hij kan haar zachte en koele energie niet meer waarderen. Hij zoekt haar vervolgens voor een langere tijd niet meer op, zelfs niet in de nacht.

Zonder het zich bewust te zijn draaft hij maar door, alles wat hem nog te doen staan najagend met het zweet op zijn voorhoofd. Zijn lijf oververhit, zijn spieren verzuurd. Het werk komt niet af! Yang voelt zich boos en geïrriteerd.

 

Op den duur gaat hij haar, zijn lieve zachte Yin, missen maar weet dan de weg naar haar niet meer te vinden. Yang is radeloos.

Pas op het moment dat zijn lijf het begeeft verschijnt daar Yin, als een engel in de nacht. Hij heeft haar al zo lang niet meer gezien en weet niet meer hoe haar in zijn armen te sluiten. Pas wanneer hij zich helemaal overgeeft valt hij in haar armen en zal voor een langere periode bij haar blijven om hun relatie weer te herstellen.

 

 ***

 

Polariteiten zijn twee uitersten die elkaar nodig hebben en tussen hen in balans vinden. Is er balans dan is er harmonie en vrede. In harmonie zijn wij als mens in staat om het beste uit onszelf te halen en samen de mooiste dingen te creëren. Zijn wij in harmonie dan doen we het samen en hoeven we niet alles alleen te doen.

 

 In mijn praktijk speelt deze dans van Yin en Yang een grote rol. Iemand kan uit balans zijn doordat deze twee het contact met elkaar verloren hebben en de één een solo voorstelling aan het opvoeren is. Aanwijzingen voor deze situatie kunnen worden gevonden worden in verschillende symptomen zoals slapeloosheid, chronische vermoeidheid, rusteloze benen, oververhitting of juist koude, niet daadkrachtig kunnen zijn, lusteloosheid of niet meer kunnen ontspannen.

Door middel van ,onder andere lichaamsgerichte therapie kan er in contact worden gekomen met deze disbalans en kan er bewustwording ontstaan waarna er een opening is tot herstel van de verbinding.

 

Herken jij de dans van Yin en Yang in jezelf of om je heen? Waarschijnlijk voel je meer aangetrokken tot één van deze twee. Dan kan het interessant of zelfs helpend zijn de ander ook eens op te zoeken om nader kennis te maken. Hij of zij zal het fijn vinden om meer over zich- of haarzelf te vertellen.

 

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page