top of page
Zoeken
  • S@S

Element Lucht


En dan ineens hangt de herfst in de lucht. Je voelt het, je ruikt het, je ziet het ineens gebeuren. Al jouw zintuigen nemen het waar wanneer Zomer het stokje doorgeeft aan Herfst.

De atmosfeer, het dunne deken van lucht om de aarde, ademt een andere sfeer en energie. De soms drukkende luchtlaag van zomer maakt plaats voor een frisse wind. De bladeren in het plantenrijk voelen het ook, de plant trekt zich langzaam terug, keert de energiestroom om, van een naar buiten gerichte beweging van energie naar een naar binnen gekeerde.

Het plantenrijk heeft ons in de zomer haar vruchten geschonken en moet nu, na deze krachtsinspanning voor haarzelf gaan zorgen om te herstellen. Ze laat los dat wat op dit moment haar te veel energie kost en laat haar bladeren vallen. Ditzelfde blad zorgt ervoor dat ze zichzelf via de bodem weer kan voeden.

Ook zorgt ze voor haar nalatenschap, het voortbestaan van haar soort. De wind die meegekomen is met de herfst voert de zaden mee waarna ze hun plek vinden na de landing. De één vindt een plek op een mooi vruchtbaar stukje grond. De ander komt op minder ideaal stukje aarde terecht.

Onze eigen wonderlijke natuur

De wisseling van de seizoenen heeft ook een directe invloed op ons. Onze zintuigen registreren een verandering in onze buitenwereld en sturen, via onze gevoelige zenuwen, een prikkel naar binnen zodat er processen kunnen worden aangestuurd door ons centraal zenuwstelsel om onszelf te kunnen aanpassen aan de veranderde omstandigheden.

Lucht als element

Element lucht zorgt voor nieuwsgierigheid en een wil om te leren. Lucht heeft denkkracht. We kunnen het niet zien, maar het is het element waar we het minst lang zonder kunnen.

Op spiritueel niveau staat het element lucht voor communicatie & denken. Het richt zich op helder denken, taal en het vervoeren van inspiratie & ideeën.

Lucht is overal om ons heen, en toch zien we het niet. Het is beweeglijk en ongrijpbaar als onze geest.

Lucht is wat we inademen.

Lucht staat symbool voor onze ratio, ons denken. Lucht voelen we enkel wanneer het beweegt, in de vorm van wind. Net zo is het met onze geest, ons denken; we merken het enkel op wanneer we een gedachte hebben.

Lucht is het vermogen dingen “luchtig” op te nemen en te lachen om jezelf.

Het is je denken. Het karakter van lucht is vaag, wappert langs, blijft aan de oppervlakte en gaat verder.

Astrologie

De drie luchttekens in de astrologie zijn Tweelingen, Weegschaal en Waterman. Luchttekens staan voor actie, ideeën en verandering. Ze zijn er om te innoveren.

Als je ‘t hebt over ‘the wind of change‘, dan heb je het over een luchtteken. Ze zijn er om verandering teweeg te brengen voor het verbeteren van de mensheid. Ze houden van recht, kunnen beide kanten van een verhaal begrijpen en zijn niet bang om eigen ego opzij te zetten voor de goede zaak

Lucht is het element van het creatieve en vrije denken. Ze beschouwen alles vanuit een objectief standpunt, los van emoties en gevoelens. Dankzij deze mentaliteit kunnen ze bergen met dingen gedaan krijgen en een grote hoeveelheid informatie goed verwerken. Ze zijn analytisch en houden van logica, eerlijkheid en oprechtheid.

Luchttekens gaan sociale contacten aan om ideeën uit te wisselen en geïnspireerd te raken.

De Waterman

Als onmiskenbare Waterman hecht ik veel waarde en plezier aan dit lichte en ongrijpbare element dat zich niet makkelijk laat vangen of in een hokje laat zetten. Lucht is vrij net als water. Ze vinden beide altijd hun weg.

Na de laatste warme drukkende zomerdagen verlangde ik ineens naar de herfst, een andere energie om me heen, een lager drukgebied, de geur van een bos in de herfst, Hollandse wolkenluchten en de knusheid van het binnenleven.

Misschien herken je je hierin of misschien heb jij een hele andere beleving van dit alles. Herfst kan ook weemoedig stemmen en verandering kan een gevoel van onrust en verwarring met zich meebrengen.

Je kunt er eens bij stilstaan waarmee jij de herfst of verandering mee associeert of waar het jou mee in contact brengt.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page